esanrahmani.net architecture + design

Cross House

The cross house is a holiday retreat hidden in the forest of Mount Nelson in Tasmania, Australia. The location of the project provides its occupants with a hideaway for relaxation and rejuvenation with all the modern comforts of a typical residence. [as published on e-architect.co.uk]

Project team: Esan Rahmani + Kathryn Hynard
Interior design + custom designed lights: Kathryn Hynard
Structural: Michael Civovic

Location: Mount Nelson, Tasmania, Australia.
Internal Area: 120 sqm.
Primary material : Timber – local Australian cedar.

Designed to float above a sloping site and overlooking River Derwent, the house is embedded with the logic, colours and characteristics of the surrounding forest. From the rhythmic patterns of the openings at ground level that reference the spacing of trees and the east facing faceted skylight to the local timbers used to clad the exterior of the house. The affect achieved is a house that is always connected with the landscape.

During the day the faceted skylight in the main living area frames the sky; allowing light to flood in from above reducing the amount of energy required during the day and at night provides its occupants with a light show as the sky is alive with stars.

The general living areas are located at ground level including a family room, living room, bathroom, kitchen and dining room. a master bedroom with en-suite and two guestrooms are located above for privacy. The interior palette is selected to mimic the forest surrounds. Warm timbers and black highlights in the joinery create an intimate and secure atmosphere which is offset by the use of white materials to ensure an open and light abundant interior quality.

Three outdoor areas provide allow the habitation of the outdoors throughout the year. During the summer season the dining/kitchen space can extends to the deck and pool located on either side for a seamless connection to the outside. A stepped garden with a central fireplace is located lower in the landscape provides a private outdoor retreat for during winter.



Ground Floor Plan

First Floor Plan

Roof Plan

The house is naturally ventilated by manually operable pivoting windows and operable panels in the faceted glass on the bedroom levels.











Lunar – Kathryn Hynard

One Response Subscribe to comments


  1. The Cross House is a Naturally Lit Home Hidden in the Forest of Mount Nelson in Tasmania | Inhabitat - Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building

    [...] [...]

    May 05, 2012 @ 01:00